tagek

Ötödik

2007.11.14. 14:11

   „Hogyan legyen egyszerű egy kezdő színész vagy tanonc színész? Az egyszerűség évtizedek alatt születik. Aki nem volt összetett, komplikált, alaktalan, sokszögű, sokízű, az nem lehet egyszerű, csak együgyű. Mert miből egyszerűsít?

   Kezdetben még végig kell botorkálni egy barokkosodási, túlburjánzási folyamaton, amely részeredményekben lehet, hogy elviselhetetlen lesz, de a különböző színeknek egyszer elő kell jönniök. A színeknek ez esetben az emberi kifejezés egész csontvázát, idegrendszerét, érrendszerét, bélrendszerét jelentik. Meg kell születniök a soroknak, világra kell lökődniök. És egyáltalában, hogyan szülhet egyszerűen az ember lánya? Létezik ez? Lehetséges valami értelmi szülés? Vagy csak érzelmi? Vagy csak indulati? Csupán egy-egy komponens működése képes az emberi gondolatot felszínre hozni?

   A gondolkozás teljes testi-lelki-szellemi funkció. Egy konstans komponens megold egy sokismeretlenes egyenletet?

   És még nem esett szó arról a megfoghatatlanról, amit csak hetedik-tizedik érzékkel lehet letapogatni, amit „eszelős sejtésnek” nevezünk, ami a „jellel jelölt, kiválasztott” költő sajátja. Amitől az egész rabonbáni-bonci szertartás varázslatossá válik és lenyűgöz.

   Olyan egyszerű a természet örök mozgása, változása? Olyan egyszerű a csoda, az ember, a költő? Ézsaiás, Dante, Shakespeare, Ady, József Attila olyan kis bagatellek, mint egy beszédtechnikai gyakorlat?”

*

*

*

Latinovits Zoltán

komment

Címkék: idezet latinovits zoltan

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr951563416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása