tagek

Hatvanharmadik

2009.01.13. 11:25

„Egy normális országban, s egy lelkileg egészségesen élt életben nem fordulhat elő, hogy a holtakkal való kapcsolatát még egy emberöltő alatt se tudja rendezni.

Beteg világ az, ahol soha nem oldódik meg semmi.

És nincs más, csak a lappangó fájdalom, az igazságtalanság fullasztó érzése – és engesztelhetetlen, sötét bosszúvágy.

Ha látnád, hogy milyen országunk felett a földközeli, szellemvilági légkör: megrettennél. Ha látnád, milyen sötét árnyak osonnak az utcákon, a házakban, a tetők felett, a meggyalázott sírok felett: elfogna a szorongás. Ez a szellemi világ egyébként egy emberi közösség, egy nép kollektív tudatalattija. Tele megváltatlan, föloldozatlan vétkekkel. Lehazudott, senki által nem vállalt bűnökkel. Nem véletlen, hogy ide-oda temetgetjük az ötvenhatos halottakat, sírokat dúlunk fel, levakarjuk, és újra véssük az emléktáblákat, a hősökből időnként bűnözőt, a bűnözőkből hősöket csinálunk, attól függően, hogy jelenleg éppen ki a nyerő; nem véletlen, hogy a nagy nemzeti ünnepeink olyan hazug, gyűlölködő légkörben zajlanak, hogy az utcákon csak orrbefogva lehet járni.

És ez nem az utolsó ötven év története.

Az, hogy őseink nem tudnak nyugodni ebben a földben, a magyar költészetnek visszatérő gondolata.

Visszalapozhatod a történelmünket: sem a második, sem az első világháború, sem a kommunizmus, sem Hitler, sem a Monarchia, sem 48, sem a török, sem a tatár idők valóságos megértése és „megváltása” nem történt meg.

Ady Endre és az ihletett íróink műveiben ezer év háborog.

Tanulság nélkül múlt el a történelmünk. Ezért érezzük, hogy minden démonunk ma is él, kísért, és bármelyik pillanatban újjászületik.

És ismételünk, ismételünk, ismételünk…

Itt még a roppant mély és magasrendű ősi magyar kultúrával, a „pogánysággal” való könyörtelen leszámolás sincs lélektanilag letisztázva.”

*

*

*

Müller Péter - Varázskő

Szólj hozzá!

Címkék: idezet muller peter

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr311563475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása