tagek

Kilencvenkettedik

2009.11.24. 20:56

 (mozi)

 

„Zaragozában a hagyományos zongoristán kívül minden teremben volt egy explicador, vagyis egy férfi, aki a vászon mellett állt, és hangosan magyarázta a cselekményt. Ilyesmiket mondott:

- Hugo gróf meglátja feleségét egy másik férfi karjában: ez a férfi nem ő. És most meglátják, hölgyeim és uraim, hogyan nyitja ki íróasztala fiókját, hogyan veszi elő revolverét, hogy megölje hűtlen feleségét.

A filmművészet olyan új formában adta elő a történteket, olyan szokatlanul, hogy a közönség legnagyobb része alig értette, hogy mi történik a vásznon, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz az események, amikor más és más a díszlet. Aztán észrevétlenül hozzá szoktunk a film nyelvéhez, a vágáshoz, az egymás után vagy egymás mellett zajló cselekmények láncolatához, sőt az időjátékhoz is. De akkoriban a közönség még alig-alig értette ezt az új nyelvet.

Ezért volt szükség explicador-ra.””

*

*

*

Luis Bunuel – Utolsó leheletem c. könyvéből

 

Szólj hozzá!

Címkék: idezet luis bunuel

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr421563506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása