tagek

Hetvenegyedik

2009.03.17. 14:04

„Kollektív módon ezt a problémát nem lehet megoldani, hiszen amíg az egyén nem változik, addig a tömeg sem változtatható meg.

Az egyénre pedig a lehető legjobbnak tűnő megoldást sem lehet rákényszeríteni, hiszen bármely más megoldás csak akkor jó, ha kapcsolódik egy, az individuumban zajló természetes fejlődési folyamathoz. Ennélfogva eleve kilátástalan vállalkozás kollektív receptekkel, intézkedésekkel próbálkozni.

A tömeg betegségéből csak az egyén kezdhet el kilábalni, és ő is csak akkor, ha önmagát és nem másokat tesz felelőssé állapotáért.

A közeg, amely erre lehetőséget teremt, természetesen csakis a szabadság, semmiképp sem az önkényuralom – akár önjelölt, akár csőcselék kreálta zsarnok gyakorolja azt.”

*

*

*

C. G. Jung, Mandala - Képek a tudattalanból

 

Szólj hozzá!

Címkék: idezet c g jung

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr641563483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása