tagek

india - istenek gyermekei

2009.10.31. 14:53

az alábbi képek az india - istenek gyermekei című könyvből valóak, 2004-ben, Budapesten adta ki a Magnus Design Kiadó. 

fotók: Bodó Gáor és Kallus György

szöveg: Hidas Gergely, Kiss Csaba, Zentai György

 

*******

"A tarka karkötőkből nagy választékkal kell rendelkeznie a kereskedőknek. Az indiai asszonyok egyszerre akár tíz-húsz darabot is a karjukra húznak, és vidáman csilingelnek vele, ahogy végighaladnak az utcán (Dzsajpur, Rádzsaszthán)."

"Ékszerek nélkül nem teljes egy indiai nő öltözéke. A drágább darabok általában a hozományuk réészét képezik, az egyszerű bizsuk pedig bármikor megvásárolhatók a számtalan utcai árus valamelyikénél (Madurai, Tamil Nádu)."

"Indiában, különösen Rádzsahasztánban, gyakrabban láthatunk felékszerezett férfiakat, mint Európában. S ha az övékhez haonló frizurára vágyunk, bátran lépjünk be a fodrászhoz: nem foguk csalódni, a végén fejmasszázs is jár (Puskar, Rádzsahasztán)."

"A közhiedelemmel ellentétben az indusok kisebb része visel csak turbánt, a többség fedetlen fővel jár. A két legfontosabb turbánt kötő csoport a képen látható rádzsahasztáni, valamint a pandzsábi(Dzsaiszalmér, Rádzsahasztán)."

"Jézus Krisztus, az élénkpiros sörreklámok, a külföldi utazó és a helybéliek jól megférnek egymás mellett Goa államban, mely 1961-ben, több évszázados portugál uralom után került indiai fennhatóság alá (Cavelossim, Goa)."

"Ganésa, az akadályokat elhárító elefántfejű istenség talán megóvja motorkerékpáros hívét a kaotikus közlekedési viszonyok közepette is (Dzsódhpur, Rádzsahasztán)."

"Jógi legeyn a talpán, aki kiismeri magát a Kumbha Mélá zarándoklat milliós emberáradatásban, és meg tudja állapítani, melyik zászló milyen kasztot, származást jelöl, hol a legüdvösebb megmártózni a Gangeszben, vagy éppen hol a legolcsóbb a hennapor (Prajág, Uttar Pradés)!"

"Nem könnyű választani a kelmeboltok óriási kínálatból: az asszonyok olykor több órát is el tudnak tölteni a textilkereskedőknél (Ádzsmér, Rádzsahasztán)."

"A lányok és asszonyok tenyerének hennával való festése máig élő testszépítő hagyomány, s jó alkalom egy kis csevegésre (Delhi)."

"Bazári forgatag (Ádzsmér, Rádzsahasztán)."

"Nem könnyű megmondani, hogy vajon a változatos száríkból, vagy a különféle istenekből van-e több e hatalmas országban (Prajág, Uttar Pradés)."

"Egyes, úgynevezett "balkezes" jógaszekták tagjai titkos és félelmetes szertartásaikról, démoni képességeikről híresek (Prajág, Uttar Pradés)."

"A sokezer éves hagyományok és rítusok alapján lebonyolított, több napig tartó esküvők különleges eseményt jelentenek az indusok számára. Van, aki a finomságoknak örül, s van, aki már saját mennyegzőjéről ábrándozik (Mumbai, Mahárástra)."

"Tibet kínai megszállását követően menekültek ezrei hagyták el szülőföldjüket. A vallásellenes Vörös Hadsereg fő célpontjainak számító szerzetesek legtöbbje a dalai láma vezette ideiglenes tibeti kormánynak is székhelyül szolgáló Dharamsálában talált új otthonra, ahol ismét háborítatlan életet élhetnek (Dharamsálá, Himácsal Pradés)."

Szólj hozzá!

Címkék: beauty vallas inspiracio

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr401488951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása