tagek

Kilencvenegyedik

2009.11.24. 20:48

„Ma már nincsenek olyan szegény emberek Calandában, akik pénteken kiülnének a templom elé, hogy egy kis darab kenyérért könyörögjenek. A faluban elég jól, elég könnyen élnek az emberek. Már rég eltűntek a régi szokások: senki nem hord széles övet, senki nem tesz a fejére cachiruló-t, senki nem jár szűk nadrágban.

Az utcákat aszfalt fedi, ki is vannak világítva. Van folyóvíz, csatorna, mozi, presszó. Mint a világon mindenütt, a televízió itt is nagyban hozzájárul a nézők egyéniségének elveszítéséhez. Van autó, motor, hűtőszekrény, gondosan kidolgozott anyagi bőség, melyet kiegyensúlyoz a társadalmunk, melyben a tudomány és a technológia fejlődése távoli területre száműzte az ember erkölcseit és szellemét. Formát öltött az entrópia – a káosz -, mégpedig egyre fenyegetőbb formát, a demográfiai robbanás képében.

Nekem megadatott a szerencse, hogy a középkorban töltöttem a gyermekkoromat, ebben a „fájdalmas, kifinomult korban”, ahogy Huysmans mondja. Az anyagi lét fájdalmas volt. A szellemi lét kifinomult. Épp fordítva, mint ma.”

*

*

*

Luis Bunuel – Utolsó leheletem c. könyvéből

 

Szólj hozzá!

Címkék: idezet luis bunuel

A bejegyzés trackback címe:

https://napszag.blog.hu/api/trackback/id/tr881563505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása